Användarverktyg

Webbverktyg


artiklar:polyrörelsens_historia

Polyrörelsens historia

Det har rått och kanske fortfarande råder lite delade meningar om huruvida vi är en rörelse, eller när vi blev en rörelse, eller om vi bara är en rörelse. Den här artikeln utgår från att vi är en rörelse (med en del förgreningar) idag, i övrigt är det oviktigt just här, eftersom en del av den ändå utforskar händelser som ledde till att en rörelse blev till.

Förr eller senare kommer det nyfikna som undrar hur det gick till för att nå dit vi är idag, vilka var det som började prata om polyamori eller relationsanarki med allmänheten, när hände det, vad hände sen, och så vidare. En del som har varit med länge kanske undrar vad som hände innan de blandade sig i leken, och så vidare.

Här är ett försök att beskriva vår historia i modern tid (hittills definierad som post-2000, men även det kan komma att ändras när nya fakta kommer fram).

Händelser över tiden

2001

? TV ! Charlie hade ett framträdande i TV där hon berättade om polyamori

? Pride ! Charlie började hålla polyföredrag det här året. Hennes egna ord är att det på den tiden inte gick att finna någon information om poly på svenska.

? Mailinglista ! Ett embryo till den mailinglista som finns idag startades (gissningsvis i samband med Pride?)

2002

? RFSL ! Tre personer höll polyföredrag hos RFSL. I samband med det här ändrade mailinglistan ägare och administration.

2003

året då mycket hände?

? Motion för antalsneutral samlevnadsbalk ! Det här året la trulpen(?) fram en motion för en antalsneutral samlevnadsbalk hos Grön Ungdom förbundsråd, den skickades vidare till Miljöpartiets kongress året därpå.

? RFSL ! Parallellt med ovanstående la ett antal aktivister hos RFSL en motion om poly till RFSLs kongress

2005

? Stockholm Pride ! Jon Jordås och Andie Nordgren håller det första seminariet om relationsanarki. Det året finns även en föreläsning om ”Vad är polyamori”, ett pass där man kunde ställa frågor till panel och ett pass om polyamori och politik.

2006

? Stockholm Pride ! (här minns jag inte så mycket så någon får gärna fylla i… tror det var det året som det var ett välbesökt pass i Maria skolans gymnastiksal)

2007

? Stockholm Pride ! Inga seminarier anmäls till Pride House i tid så Kay anordnar en hel dag med seminarier som annonseras ut under ”Pride på stan”. För första gången finns det en polysektion i Pride paraden

? Förening ! Föreningen för flersamma relationer startas under hösten 2007

2008

? Stockholm Pride ! Detta år hålls det ett flertal föreläsningar på Pride House som har polyanknytning. Föreningen för flersamma har ett tält i Pride park och återigen går en sektion polysar i Prideparaden.

? Polyheart ! Polyheart görs om hösten 2008 och blir snabbt populär.

? Polykonferens ! Första polykonferensen hålls oktober 2008

2009

? RFSU ! Det startas en polygrupp inom RFSU Stockholm våren 2009.

Saker som behöver kollas upp

Saker som jag inte har koll på, men som jag tycker haft betydelse för stockholms engagerade:

  • När polyträffarna i stockholm började?
  • När skrev Johanna Mannung rapporten till RFSU?

Vad var det som ledde hit, egentligen?

artiklar/polyrörelsens_historia.txt · Senast uppdaterad: 2012-05-13 20:42 (extern redigering)