Relationsanarki 1) Ett förhållningssätt till relationer där förutsatta regler för vad en relation innebär förkastas, och istället ser på vad man vill göra tillsammans och utvecklar relationen med det som utgångspunkt.

Flertalet relationsanarkister har tagit vidare detta förhållningssätt och förkastat etiketter såsom ”pojkvän”, ”flickvän”, ”partner”, ”ihop” och så vidare, för att orden anses komma med ett bagage av förutsatta regler, förväntningar och krav som då blir ett hinder för relationen och egentligen inte säger så mycket om vad relationen handlar om. Många nöjer sig helt enkelt att kalla de de har relationer med för ”vänner”.

Många relationsanarker väljer att försöka konkretisera vad de vill göra (prata, gå en promenad, sitta i gräset, spela fotboll, hångla, skaffa barn) och sedan hitta var viljorna överlappar den/de andras önskemål för att sedan göra det tillsammans. Det här innebär att låta varje möte bli ett möte baserat på de inblandades önskningar och där det blir just överlappningen, snarare än kompromisser, som blir avgörande för vad man väljer att göra tillsammans. Det kan också innebära att man väljer att fråga olika vänner om de vill göra olika saker beroende på vem man tror skulle uppskatta att göra just det och man själv skulle uppskatta att göra det med.

Relationsanarki som term myntades och definierades av Dr Andie

Läs texter baserade på relationsanarkiska tankegångar på den här bloggen

Det råder ett visst släktskap mellan relationsanarki och relationshedonism. Båda uttrycker att man ska se personer för det de är, men gör det från lite olika utgångspunkter.

1)
Observera att ”anarki” här används i betydelsen ”utan självklar eller självskriven ledare”