Användarverktyg

Webbverktyg


termer_och_begrepp:relationshedonism

Relationshedonism är ett begrepp som uppkommit för att beskriva ett sätt att förhålla sig till relationer som det inte riktigt funnits ett ord för tidigare.

Med relationer menas alla typer av relationer, kompisar, vänner, bekanta, knullkompisar, lekkamrater, älsklingar, sambos, särbos, flickvänner, pojkvänner eller vad som helst beroende på hur man nu väljer att definiera, eller inte definiera, olika personer man har nån form av relation med. Till skillnad från till exempel Relationsanarki som inte gör någon skillnad mellan vänskapsrelationer och kärleksrelationer så tycker Relationshedonismen att man får göra skillnad på vilka relationer man vill, och hur man vill.

Relationshedonism beskriver ett sätt att förhålla sig till relationer där man låter sig och sina relationer styras av vad man vill och har lust med. Just att man gör det man har lust med är det som fick ge namn åt förhållningssättet, för precis som med Hedonism så är målet att maximera det man mår bra av och minimera det man mår dåligt av i livet. Andra filosofiska idéer kring hedonism har dock inte nödvändigtvis något med Relationshedonism att göra.

Normer och outtalade regler har inom Relationshedonismen ingen allmän betydelse. Man följer dom normer och regler man har lust med och låter bli att följa dom man inte har lust med. Man skapar sig sina egna regler och förhållningssätt i de relationerna som uppstår tillsammans med dem man har relationer med.

termer_och_begrepp/relationshedonism.txt · Senast uppdaterad: 2012-05-13 20:42 (extern redigering)