Användarverktyg

Webbverktyg


faq:men_svartsjukan_då

Svartsjuka är någonting som många människor upplever oavsett relationsform. Det finns problem med svartsjuka både i mono- och poly-relationer men en vanlig skillnad är att man istället för att skuldbelägga någon annan för att man blir svartsjuk själv tar ansvar för den i polyrelationer. Det är givetvis ingen allmän sanning men av min erfarenhet att döma så är det vanligare så. Man tar ansvar för sin svartsjuka och bearbetar den på ett sätt som är lämpligt, t.ex genom att hitta grunden till känslan och ta itu med dom frågorna, antingen själv, med en partner eller med någon annan.

Jag ser inte ”svartsjuka” som en känsla utan som en kombination av olika känslor, som t.ex: otillräcklighet, missunnsamhet, avund, utanförskap, kontrollbehov, övergivenhet, brist på tillit, bekräftelsehunger, ägande och saknad för att nämna några som jag kommer på såhär på rak arm. Man behöver inte känna sig bortvald bara för att en partner är med någon annan så det är många som inte upplever svartsjuka alls pga det. Sen finns det ju många som inte känner svartsjuka av andra anledningar också.

Det är svårt att ge ett enhetligt svar, precis som i mono-relationer så finns det många olika sätt att hantera svartsjuka på och ibland så behövs det inte ens.

Vill man läsa mer om hur man kan förhålla sig till svartsjuka kan man göra det på t.ex dom här ställena:

faq/men_svartsjukan_då.txt · Senast uppdaterad: 2012-05-13 20:42 (extern redigering)